Saturday, December 19, 2009

Jerry Williams och SAAB



Jag börjar, nästan, kräkas när jag hör denna låt.

Och det var innan jag såg detta (vid cirka 20:00):

http://svtplay.se/v/1819813/gokvall/del_64_av_64

Där börjar alltså herr Williams glatt argumentera för att det där med socialism, det är grejen hela veckan det, och det skulle vara trevligt att ha herr Lenin och herr Stalin runt middagsbordet. Så jävla läskigt, på så jävla många sätt. Nåja. Ännu en orsak att STOLT skita i tv-licensen. Och vem har hittat på att socialism är rättvist? Jag tycker ju i alla fall att även om alla ska ha lika stor chans och samma förutsättningar, så ska ett rättvist samhälle belöna insatser och ambitioner. Det är inte socialism (snarare liberalism).


Appropå politik, så är jag just nu, efter att ha läst milslånga kommentartrådar till artiklar om SAABs nedläggning, väldigt oroad över hur många som:

1. På allvar tycker att staten skulle köpt eller lånat ut pengar till ett företag som gått med förlust nästan sen starten

2. Tycker att "ja så här går det i marknadsekonomi, elände elände, länge leve prolitariatet" (för det har ju tydligen gått så jävla mycket bättre för alla länder som provat på socialism?)

3. Tycker - utryckligen - att man borde gjort som på 70-talets varvskris (plöja ner hur mycket pengar som helst för att ge konstgjort andning till en döende industri)

4. Skyller konkursen på dig, mig och alla andra, särskilt svenskar av nån anledning, som inte äger en SAAB (jag tycker dock inte att det är vårt fel att de inte lyckats göra en bil vi vill ha)

5. Undrar vad staten ska göra för alla som får sparken (men själv undrar jag vad mer man kan begära än A-kassa, gratis högskoleutbildning och frihet fram för vem som helst att starta egen verksamhet - men det är klart, vissa verkar ju hävda att det är en mänsklig rättighet att få jobba på ett enda företag i hela sitt liv, oavsett om skiten går med vinst eller inte.)

6. Är TOTALT överraskade över att det kunde gå så här

7. Kommer släpandes med argument från 70-talet om klasskillnader och hur hemskt det är att VD:ar med miljonlöner medan arbetarna "ror så att svettet lackar".

8. Kommer och tjatar om solidaritet, men samtidigt hävdar att det är förjävligt att produktion flyttas till andra, fattigare, länder. Tydligen gäller bara solidaritet
inom det egna landet.

9. Skriver inte så extremt genomtänkta saker som t ex att "Man borde skänka SAAB till Koenigsegg"

10. Inte förstår skillnaden mellan SAAB-biltillverkaren och "SAAB flygplan-krig-och-bomber" (för att citera en kollega)

Sen är det nån enstaka nöt här och där som på allvar hävdar att det hela beror på "alla ekonomiska flyktingar som invaderar Sverige". Om man tror på det så är man tamigfan riktigt jävla dum i huvudet. Lyckligtvis är de inte så många.

No comments: