Saturday, December 20, 2008

Anledning #4: Molkom



Statistik
Folkmängd(2005): 1 883 invånare
Area(2005): 244 hektar
Landskap: Värmland
Län: Värmlands län
Kommun: Karlstads kommun
Församling: Nyeds församling
Läge: 59°36′N 13°43′O / 59.6, 13.717

Etymologi
En skröna säger att namnet Molkom kom till på följande vis: Bönderna i Karlstad drev varje år de kor de ville sälja till den stora kreatursmarknaden i Filipstad. Väl framme i Molkom - lite mer än halvvägs - var det dags att mjölka om korna. Dialektalt hette det då att det var dags att "molk om" korna, och därav namnet Molkom.

Järnvägen central roll
Järnvägen började trafikeras 1 mars 1876 och det var järnvägen som gjorde att samhället Molkom växte. Tidigare förslag av järnvägens sträckning var via Norum, söder om Molkomssjön, och om detta förslag hade vunnit hade Molkom med stor säkerhet inte vuxit till den centralort som det nu är.

Kändisar
Tre kändisar kommer från Molkom:
- Ulf Malmros (regissören av Tjenare Kungen, Bäst i Sverige, Smala Sussie, Sally, Den bästa sommaren, Rapport till Himmelen, med mera. Den bästa sommaren föreställs utspela sig i Molkom.
- Bröderna Rongedal. Jag räknar dem bara som en för jag stör mig så mycket på dem.
- David Shutrik, som har hittat allt man kan tänka sig i en blå container.

Att göra
- Pizzeria Pärlan har en bar öppen på lördagarna för den som är ute efter att traffa raggare.
- I Molkom behöver man inte oroa sig för att sysslolösa ungdomar dräller runt och ställer till med skadegörelso och ofog. De håller sig till bänkarna utanför Preem.

Stora arbetsgivare
De största arbetsgivarna utanför offentlig sektor är Calamo och Zetterströms Rostfria, båda inom verkstadsindustrin. En inte särskilt intressant fotnot är att Calamo har adressen
Calamo AB
Box 6
660 60 Molkom

Att kunna ha "Box 6" är få förunnat - bara en av många fördelar med att hålla sin verksamhet i en mindre "ort". Med detta i åtanke tycker jag det är lite väl tilltaget med fem-siffriga telefonnummer...

Festivalen
Varje år hålls en festival där hundratals hippies från alla samhällsklasser i hela världen möts i metropolen Molkom för att under två veckor få vara hippies tillsammans med andra hippies. Det har nyligen gjorts en film om denna festival, som har det extremt missvisande namnet "Three Miles North Of Molkom". Men visst, lite då och då kan man råka se en vilsen hippie komma vandrandes längs vägen även utanför vårt hus (som alltså av en händelse faktiskt råkar ligga cirka 3 kilometer norr om molkom.)

Här är trailern för filmen:


Molkom i populärkulturen (dvs på YouTube)
1. Fucking Molkom
2. Trailer för Three Miles North Of Molkom
3. Trailer för Three Miles North Of Molkom
...resten är moppe-filmer, projekt från molkoms folkhögskola, och en gubbe som spelar dragspel.


Där föddes jag. När jag ska dit på söndag kommer jag som vanligt imponeras över hur allt är sig precis jävla likt.

1 comment:

Anonymous said...

David Shutrik är min idol.. hahaha. så bra låt, den där om containern.. :) /Malin