Saturday, June 4, 2011

Död åt CopySwede, m fl.

Favorit i repris...

Skiv- och filmbolagen (inte CopySwede) fick för ett tag sen igenom en lag som gör det omöjligt att ta sig förbi kopieringsskydd. DVD- och Bluray-filmer har kopieringsskydd. Det är alltså olagligt att kopiera filmer.

I Sverige är det lagligt att kopiera musik och filmer för privat bruk (för att t ex ha ett exemplar i bilen, lägga in det på telefonen, etc). Den lagen är dock underställd lagen om att kringgå kopieringsskydd, så det är bara lagligt att kopiera oskyddade filmer - dvs inga alls.

Den kopiering, som vi enligt lagen inte får göra och ofta i praktiken är onödigt krånglig att göra, gör att svenska musik- och filmproducenter förlorar pengar, eftersom vi konsumenter då bara köper ett enda exemplar av varje skiva eller film, istället för flera.

Därför finns det en avgift på all lagringsmedia som kan användas för att lagra musik och film. Detta inkluderar idag brännbara DVD-skivor, CD-skivor och MP3-spelare. Snart kommer det också gälla även externa hårddiskar (några hundralappar per hårddisk). Denna avgift - idag några hundra miljoner kronor om året, snart mycket mycket mer - ges till organisationen CopySwede som fördelar den till Svenska musik- och filmproducenter.


Så, när jag köper en extern hårddisk så betalar jag flera hundralappar som går till svenska musik- och filmproducenter för att kompensera inkomstbortfallet av de INGA JÄVLA ALLS svenskproducerade låtar eller filmer som jag kommer kopiera och lagra på den.
Och, om jag faktiskt SKULLE kopiera en svensk film till den, så har jag betalat en avgift för att få göra det lagligt, men samtidigt brutit mot en annan lag som jag i teorin kan bli straffad för.


Jag hatar världen.