Sunday, February 28, 2010

Knight Rider

Jag har just kanske slagit personligt rekord i märkligast dröm.

Jag hjälpte ingen mindre än Michael Knight och hans bil med inte något mindre än att rädda jorden från en elak space alien som kunde ta vilken gestalt som helst. Av någon anledning valde hon oftast att se ut som en blondin från 80-talet. Hela dramatiken utspelades, naturligtvis, på månen och i Mölndal. Och ingenting var ett dugg absurt eller orealistiskt.



Saturday, February 27, 2010

Torkrum

Om man ber om att få låna torkrummet en halvtimme till, är det INTE ok att låta kläderna hänga kvar i mer än en timme.

Fy fan vad jag hatar människor.

Wednesday, February 24, 2010

Hyresrätt

"Vi vill inte skapa ett system som gör det omöjligt för människor med svagare inkomster att bo i innerstan." sa en moderat politiker en gång i tiden när de gav upp planerna på att försöka byta ut dagens bruksvärdessystem.



På vilket sätt är det INTE så med dagens system?

Det är dags att införa marknadshyror nu.

Kunde (uppenbarligen) inte sagt det bättre själv.

Tuesday, February 23, 2010

PAL

Det finns en liten sak som jag blir påmind om ibland som får mig att hata hela världen lite grand i smyg.

Så här var det under 80- och 90-talet (NTSC = TV-standarden i USA och Japan, PAL = TV-standarden i Europa):

Castlevania, PAL vs NTSC:



Mega Man, PAL vs NTSC:




Så, de flesta av oss europeer var lyckligt ovetande om att spelen som såldes här gick VÄLDIGT mycket långsammare (17,5% för att vara exakt) och "ihoptryckt" bild. Och nej, det är inget fel på PAL, det är bättre än NTSC, det handlar bara om att spelen först gjordes för NTSC och speltillverkarna var för lata för att anpassa spelen ordentligt för PAL. Vissa tillverkare hade heder nog att rätta till hastigheten i spelen, andra rättade bara till farten på musiken men lät spelet fortsätta gå lika långsamt.

Det fantastiska är ju, att det inte slutade på den där gamla goda tiden. Till och med till PS2 finns det gott om spel som släpps i slowmotionversioner i Europa, och det är inte bara usla speltillverkare: Final Fantasy X är ett sådant spel.

Idagens HD-tider (PAL och NTSC är i stort sett dött i och med bland annat HDMI) är problemet äntligen borta, men när man köper gamla klassiker från t ex Wiis Virtual Console är det fortfarande slowmotionversionerna som säljs.

Bojkott!

Saturday, February 20, 2010

"Ta hand om ert eget skit för fan"

11 juli 1979 störtade den övergivna rymdstationen Skylab ner över över delar av västra Australien.

I kommunen Esperance, där det mesta av avfallet landade, utfärdade man en bot på 400 dollar till USA. För nedskräpning, förstås.

Terminator 2

Terminator Salvation är bra, men Terminator 2 är fortfarande kanske en av världens bästa action-filmer, utan något som helst hot från sina uppföljare.

En av orsakerna är:



Jag älskar hur det i andra halvan läggs till nåt instrument (flöjt?) som ger en liten känsla av hopp mitt i allt elände. Fantastiskt.

(Om man inte tycker musiken är mäktig så har man inte på tillräckligt hög volym.)

Wednesday, February 17, 2010

Semestertillägg

Sverige MÅSTE vara det enda land i världen där man får MER betalt under semestern än vanligt.

Tänk efter hur argumenten måste ha gått när man stiftade lagen (för det är tydligen lag om det, även om den kan förhandlas bort). "Sveriges befolkning är för dum för att spara undan pengar under året. Det är bäst att vi gör det åt dem genom lite lagstiftning."

Monday, February 15, 2010

Avatar: 2D vs 3D

Ok, så nu är jag en av nördarna som sett Avatar två gånger, en gång i 2D, en gång i 3D, och som den medmänniska jag är tänkte jag göra lite public service och dela med mig av mina extremt rätta åsikter.

Först lite bakgrundshistoria: För några år sen såg jag en 40 minuter lång film i 3D om djuphavsfiskar. Filmen var inte särskilt intressant men jag blev frälst direkt och tyckte att alla filmer omedelbart borde börja göras i 3D.

För nån månad sen såg jag Avatar på SF (var annars? vem vill ha valmöjlighet?) i Karlstad. Tyckte att det var åtminstone en av de snyggaste filmerna jag sett, tillräckligt snygg för att sminka över den kanske inte alltid helt briljanta och unika handlingen. Men bara i 2D. "3D måste ju vara likadant fast ännu bättre!", tänkte jag.

Så i fredags såg jag den i 3D.

Och jag är faktiskt inte särskilt imponerad - tvärt om.

Till att börja med, så tillförde 3D helt otroligt lite till filmen. Under hela filmen var det två korta klipp där djupet gav nån som helst extra "upplevelse". Resten av filmen tillförde det inte mer än vad det hade gjort om man spelat in en romantisk komedi i 3D. Ibland var det till och med distraherande (ofta pga undertexterna som ibland hamnade på helt fel djup). Dessutom var filmen allmänt suddigare, särskilt när saker rörde sig.

Men värst av allt: Det som gjorde att jag föll för den första filmens utseende var att det var så förbannat färgglatt och detaljrikt. Särskilt på nätterna, när allt var självlysande.


Billig effekt, visst, men förbannat jävligt snyggt var det. Hela tiden. I 2D.

Nu satt man helt plötsligt och tittade på det genom ett par solglasögon.

Att ljuset blir klenare och filmen mörkare när man ser den genom ett par 3D-glasögonen är ju helt logiskt (det bygger ju, trots allt, på att hälften av ljuset filtreras bort), men lite snabbt googlande visar att biograferna kan (bör) sätta in en starkare lampa i projektorn för att kompensera den halverade ljusstyrkan. Nåt sånt har man tydligen inte ägnat sig åt på Bergakungens "Etta" här i Göteborg i alla fall. Lite mer googlande visar att "RealD" (den teknik som SF använder) är den billigaste och sämsta av de tre leverantörerna av 3D-"maskinerier" (Dolby, Imax, RealD). Yeay. Så, nästa gång jag ska se en 3D-film får jag väl bojkotta SF och istället gå till... öööh... fan.

Tuesday, February 9, 2010

Instrument

Det här är sånt man inte vill se, efter att man själv suttit och klinkat i ett tappert försök att lära sig en ny låt:



Jag har långt kvar.

Sunday, February 7, 2010

Alla

Min blogg är nu inte längre Sveriges näst sämsta blogg. Faktum är att den inte dyker upp alls, när man söker efter "Sveriges sämsta blogg" på Google.* Wohoo!

Finns lite att jobba på än, dock. På inflytande.se kan man läsa detta om min blogg:

"100% av svenska bloggar är mer inflytelserika."

Det är ju alla! Inte bra. Inte bra alls.


*) Förklaringen är antagligen att Google tyckte att jag överanvände frasen "sveriges sämsta blogg" för några inlägg sen, antog att det var sökmotoroptimering och straffade ut frasen helt och hållet. Intressant för den som bryr sig.

Filmaffischer






Alltså, hur tänkte man här egentligen? Lägg märke till att till och med de fyra bokstäverna i "KING" är nästan samma typsnitt som "RAIDERS..."

Och, när vi väl är inne på typsnitt... Nån som hört talas om typsnittet "Trajan"? Ta en titt här för en samling över inte mindre än 152 filmaffischer som använder detta typsnitt.

Och apropå att alla filmaffischer ser exakt likadana ut, kolla här för att se ljuset. I blått och orange. En varning bara: när man har sett det, kan man inte o-se det. Tack så jävla mycket Elli för det.

Tillägg:

Komedier har förstås inte blått och orange. De har röd och svart text mot vit bakgrund istället (The Proposal, How To Lose Friends & Alienate People, American Pie, etc)

Monday, February 1, 2010

The Freedom Blog

Shelley The Republican - The Freedom Blog

Jo, det är en satir, lyckligtvis.

Semester

Semestern är över och jag är full av energi och redo att ta sig an nya utmaningar på jobbet.

Faktiskt.

(Semestern har ägnats åt att åka skidor inte tillräckligt fort nerför branta backar och åt att styra upp mitt inte särskilt fantastiska hem.)