Tuesday, July 17, 2007

Det kunde ha gått värre...

"Ja, ni skulle varit med när jag var till vårdcentralen med [Jans bror] Per för att undersöka hans knä. Ni skulle sett Pers min när det klev in en sån där färgad person och skulle undersöka honom, det vet ni det var ju inte han beredd på att det skulle kunna göra det liksom."

Sunday, July 15, 2007

"Gothenburg"

Jag vill också bo i nånstans och vara lika glad för det som den där Maia Hirasawa är i Göteborg. Vilken är "min" stad då? Göteborg också, kanske? Stockholm? Oslo? Wien? Lissabon? Zagreb? Eller är det så jobbigt att det är Melbourne?

Jävla avstånd.

I alla fall är det ju inte karlstad, det kan man ju va säker på.

Thursday, July 12, 2007

Öhm...

"PEGI Online är ett nytt branschinitiativ som ... syftar till att informera om de risker som onlinespelande kan innebära på grund av interaktion med andra."

Öhm...

234 kronor!

"Enligt bankens beräkningar hade en normalstundent åtta kronor kvar till nöjen, hemresor och dator per månad förra året. Till i år har situationen förbättrats marginellt. Nu får en normalstudent 234 kronor över." säger DN.

JIPPI!

"Nu under sommaren är därför sommarjobbet en bra chans att bygga upp en buffert inför terminsstarten för att få handlingsfrihet."

Är det någon annan än jag som har lagt märke till ironin i att man får ett sommarlov där man förväntas jobba?

En liten fotnot

Det är ju nåt fel när man är för slö för att orkar gå och lägga sig...

Sunday, July 8, 2007

Att vara Jan

Jag såg på "Bernard och Bianca i Australien" ("The Rescuers Down Under") idag.

Souvenirerna på väggen och vykorten som dimper ner i brevlådan ibland bevisar att jag minsann också varit i Australien. Och det är tur det, för helt plötsligt känns det jättekonstigt. Det känns som jag bara drömt alltihop. En dröm som gick helt i bruna och beiga färger: det brun-beiga lilla skabbiga rummet, det gula gräset utanför, den stora bruna gyttjepylen och den jättebeiga skolan. Och där fanns en jättestor stad med jättestora snygga hus och jättelyxiga biografer och jättelyxiga restauranger och allt var snyggt och fräscht och stort och inglasat och bäst. Och så bara för några ögonblick såg man det där stora kända huset i Sydney, den stora röda stenen i öknen, några söderhavsöar, några stora berg, nåt korallrev, en bunt stränder, osv... Och så var det ett gäng jätteroliga människor med. Några få som var med hela tiden, och en hel drös som skymtar förbi och gjorde sitt lilla för att förbättra tillvaron. Och de flesta hade var sitt glas goon med apelsinjuice.


Ja, jag flummar, klockan är faktiskt 20 över 4 på morgonen, då får man det. Just nu har jag lite ångest för att jag inte gått och lagt mig för länge sen, och i morgon kommer jag sova till minst ett, och ha ångest för att jag inte gick upp tidigare.

SÅ, gott folk, är det att vara Jan.

Saturday, July 7, 2007

Livet går vidare

Igår fick jag veta att jag är 28% nörd enligt internet. Överraskande lågt, men så fuskade jag lite också.

Sen läste jag på Wikipedia att år 2004, "Disney Feature Animation management decided that audiences wanted only 3D computer animated features". Tur vi har Disney som kan bestämma åt oss vad vi vill se... =)

Och en liten bild ur Lonely Planets bok om Sverige:

Under den står det: "The face of Swedish patriotism"

För övrigt kan man läsa att Karlstad är porten till utomhusaktiviteter i Värmland och har en bra restaurang- och barscen. Rekommenderat att besöka är Värmlands museum, gamla stenbron, statyn av Selma Lagerlöf, "katedralen", gamla fängelset (har tydligen ett museum i källaren) och Mariebergsskogen.

Sweden - "Midnight sun to midwinter fun", står det på omslaget, under en bild på en röd lada. Den är också komplett med en ordlista där man kan slå upp vad ord som joik, hällristningar, naturistcamping, folkdräkt, folkhemmet, fjällstation, kulle, glaciär, ishall, kåta, "mynt tvätt" och "telefon kort" heter på engelska. Allt en turist behöver i Sverige!

Wednesday, July 4, 2007

Oj då


"Proctor & Gamble, vad kan de tänkas pyssla med, egentligen?" tänkte jag och tog reda på det.

De är inte mindre än företaget bakom Always, Ariel, Braun, Duracell, Gilette, Head & Sholders, Hugo Boss, Max Factor, Olay, Oral-B, Pampers, Pantene, Pringles, Wash & Go, Wella, och en jävla massa andra märken (hela listan).


Hmm... GB Glace är ju svenskt. Hur kommer det sig att hela resten av Europas länder också har glassföretag med exakt samma logga som GB Glace, och med exakt samma glassar, men under olika namn? Jo för GB Glace och alla systerföretag ägs av Unilever. Som också råkar äga Axe, Becel/Flora, Dove, Findus, Finesse, Knorr, Lipton, Pepsodent, Rexona, Sun... och 400 andra märken.


Och Nestlé tål ju också att nämnas, minsann. Visserligen lite mindre diskreta med sitt varumärke (Nescafé, Nestea, Nesquik, etc) men samtidigt ligger de bakom After Eight, Hemglass, Kit Kat, Lion, Mövenpick, Smarties, Åhusglass, med flera. Och här har vi Evil Storföretag i sitt esse:
Since the late 1970s, Nestlé has attracted much criticism for its baby milk marketing policies in developing countries. This has centered on its apparent recommendations for nursing mothers to switch to its infant formula milk products, leading to the alleged deaths of 15 babies each year as a result of formula being mixed with contaminated water. Nestlé allegedly has violated the widely agreed-upon International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes.


In early 2005, Nestlé Purina sold thousands of tons of contaminated animal feed in Venezuela. /.../ Over 500 dogs, cats, birds and cattle died.


In August 2004 a Greenpeace test found genetically modified organisms in Chinese Nesquik.


In April 2004, a Forbes article reported on Nestlé's use of forced labour in the production of their chocolate. The International Labor Organisation, part of the UN, estimates that 284,000 child labourers work on cocoa farms in West Africa, mainly in the Ivory Coast.


Den stora frågan nu, är om det är jag som är kommunist utan att veta om det eller inte.

Hemma igen

Hemma igen... Hemma från värmebölja, skrikande greker, alldeles för många svenskar och australienare än vad som finns i sverige, delfiner, saker som stått där sedan 3000 år tillbaka, vägar som verkar nästan lika gamla, hus som inte blev klara, decimeterbreda trottoarer, stränder, splitscreen... Tillbaka till... Fredrik Lindström, termometrar, Basshunter, mulet väder, toaletter som klarar toapapper, tv-spel, och likbleka människor (som jag själv kommer vara igen om en högst månad). Dessutom varmt välkomnad vid ankomsten av kungaparet, Björn Borg, Kajsa Bergkvist, och ett litet barn.

Blandade känslor... Även om vi hann med precis lagom mycket turistande runt ruiner och lika och steka oss på stranden (eller vid poolen) var det förstås trevligt att komma tillbaka till sverige, men mest för att man inte behöver leva i 4 t-shirtar längre, och för att man förstår språket, och för att tv-spelen finns här =)

Nu har vi varit hemma i två dagar, tillräckligt länge för att gå från "när jag kommer hem ska jag spela tv-spel" till "livet är lite för kort för att spela tv-spel jämnt" och det jag saknar mest nu är istället alla prylarna jag INTE har. JAG VILL HA ETT JOBB, och när jag har ett jobb, så ska jag KÖPA SAKER TILLS JAG SPYR.

Förresten visade det sig att Aten inte heller var lika trevligt som Melbourne... Jakten på den perfekta storstaden fortsätter.

...
Nu har jag nyss laddat ner låten "Sång om ingenting".



Så heter dom, dom som gör den. Enhetligt iklädda rutiga skjortor där. Hoppas de gjort det med flit, på samma sätt som texten...

Det här är en sång om ingenting, så alla brats kan hoppa omkring.
E på klubben dricker skumpa, å alla brudar tar på min rumpa.
Det här är en sång om ingenting, så alla brats kan hoppa omkring.
Å i baren shotar vi Jäger för att visa vem som äger.
Det här är en sång om ingenting, så alla brats kan hoppa omkring.
Har du svårt å sitta still? Då är det dags att ta en till!


Så... klockrent. får mig förstås att tänka på det svenska apollo-gänget som rest ända från stureplan till "Rehab" på ios i grekland, för att göra exakt samma sak de gör hemma... "asså, det är nån som har rekordet, sju shots på sju sekunder. asså det måste vi slå!"


Jag vet, den här bloggen har ingen röd tråd, alls. Det gör inget. och JA JA, jag har fortfarande också en rutig jävla skjorta.

...och i morrn ska jag ta reda på vad Lonely Planet har att säga om Sverige.